Банер
Српски
Драган Петровић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Увод
Данас, у својој 84 години живота, не могу, а да се не дивим, овоме што ме је снашло: да говорим пред оваквим аудиторијумом и у оваквом амбијенту у овој свечаној сали Ректората са чијих зидова нас гледају мудре очи досадашњих ректора, да говорим дакле, на овој свечаности поводом шездесетогодишњице успешног рада Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, узгред буди речено, моје друге куће. Да се укратко подсетимо.
Далеке, 1946. године, основан је Државни институт за фискултуру, матична установа ове врсте у овим крајевима, тада популарни ДИФ. Било је то, рекао бих, у доба романтизма у нашој физичкој култури, а све засновано углавном на ентузијазму и искуству и понегде, и све више, и на науци, посебно на ДИФ-у.
 
 
Владимир Мрдаковић, Душко Илић, Ненад Јанковић, Жељко Рајковић, Срећко Јовановић, Ђорђе Стефановић, Дарко Митровић - Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Предмет овог истраживања се односи на проучавање модулирања нивоа преактивације у зависности од начина на који се доскаче и у зависности од висине са које се доскаче. Шеснаест фудбалера са сличним тренажним искуством (Прва кадетска лига Србије; узраст 15год; просечне висине 176,8 ± 7,2 цм; просечне тежине 61,9 ± 4,6 кг) учествовало је у овој студији и сви су изводили три различита типа скока у дубину (bounce landing-BL, counter landing-CL i bounce drop jump-BDJ) са три различите висине (40 цм, 60 цм и 80 цм). Површинском електромиографском методом (1000 Hz) праћена је електрична активност пет мишића (mm.gastrocnemii, m.soleus, m.tibialis anterior, m.vastus lateralis) у периоду 150 мс пре контакта стопала са подлогом. Код свих праћених мишића, изузев m.gastrocnemius medialis-a, детектовано је систематско повећање преактивације са повећањем висине са које се доскаче. Најзначајније разлике у количини преактивације су остварене између скокова са висина 40 цм и 80 цм. Када су у питању различити типови скокова у дубину, значајне разлике у преактивацији су детектоване код класичних доскока у односу на доскок-одскок, где је одређена количина преактивације била коришћена за реализацију одскока. Извођење одређених доскока у ранијим фазама тренажног програма требало би да представља добар метод за усвајање моторних програма који обезбеђују адекватно приземљење код свих типова скока у дубину. Скоковима у дубину са висина изнад оптималних није могуће адекватно прилагодити неуро-мишићну активност за судар са подлогом.
keywords ЕЛЕКТРОМИОГРАФИЈА / СКОКОВИ У ДУБИНУ / ПРОГРАМИРАНА МИШИЋНА АКТИВНОСТ
 
Жељко Рајковић, Дарко Митровић, Душко Илић, Владимир Мрдаковић, Срећко Јовановић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Експеримент је реализован на узорку од 44 студента ФСФВ у Београду, без претходног искуства, просечне старости 25 ± 2 год, просечне телесне масе 81± 8 кг, и просечне телесне висине 184 ± 7 цм. Трајао је 10 недеља по три часа. Експериментални фактор је примењен моторним задатком у веслању у школском чамцу типа "Галија" са 12 седећих места, на мирној води. Испитаницима није било сугерисано какву дистрибуцију силе и дужине завеслаја да употребе. За прикупљање података кориштен је веслачки ергометар "CОNCEPT II". За мерење варијабли завеслаја кориштен је инструмент "FITRОRОWER" фирме "WEBA SPОRT", а за обраду података програм "SОFTWER EXPERT 1.2". Праћено је 13 биомеханичких варијабли завеслаја: трајање активне фазе завеслаја (ms), трајање пасивне фазе завеслаја (ms), ритам (%), фреквенција завеслаја (зав/мин), снага за време комплетног завеслаја (W), снага за време активне фазе завеслаја (W), максимална снага (W), сила током комплетног завеслаја (N), сила за време активне фазе завеслаја (N), максимална сила (N), просечна брзина рукохвата за време активне фазе завеслаја (m/s), максимална брзина рукохвата за време активне фазе завеслаја (m/s), и пређени пут рукохвата (cm). Тест се састојао из три мерења са задатим темпом од 24, 28 и 32 зав/мин у трајању од по 30 с. До значајне промене дошло је код свих тестираних варијабли. Код силе и снаге коефицијенти варијације су највише смањени. Са повећањем задатог темпа веслања дошло је до значајних промена тестираних варијабли. Са повећањем задатог темпа варијабилитет тестираних варијабли опада. Резултати у финалном мерењу су показали да је пређени пут рукохвата варијабла која је прва научена. Највећи напредак у апсолутним вредностима је забележен код силе и снаге. Показано је да је темпо веслања значајан фактор при обучавању веслачке технике. Обуку би требало почети са средњим темпом, а убрзо прећи на темпо од 32зав/мин. Резултати показују и да се о грешкама у веслачкој техници може говорити и на нивоу варијабилитетa тестираних варијабли завеслаја.
keywords ВЕСЛАЊЕ / УЧЕЊЕ / РИТАМ / СИЛА / СНАГА / БРЗИНА / ПРЕЂЕНИ ПУТ РУКОХВАТА / ВАРИЈАБИЛИТЕТ ЗАВЕСЛАЈА
 
Игор Вучковић
Факултет за физичко васпитање и спорт, Бањалука, Република Српска, БиХ.
indent Сажетак
У раду су анализиране разлике између боље пласираних и лошије пласираних тимова Прве кошаркашке лиге Србије и Црне Горе у ставовима играча о тренеровим стручно-педагошким квалитетима и раду управе клуба. Циљ истраживања био је да се установи постоје ли разлике између боље пласираних тимова (1. група, у коју спадају 4 тима из горњег дела табеле) и лошије пласираних тимова (2. група, у коју спада 6 тимова из доњег дела табеле) у ставовима играча о тренеровим стручно-педагошким квалитетима и раду управе клуба. Након дискриминативне анализе дошло се до закључка да постоје значајне разлике између боље пласираних и лошије пласираних тимова у ставовима играча о тренеровим стручно-педагошким квалитетима и раду управе клуба
keywords КОШАРКА / СТАВОВИ / ИГРАЧ / ТРЕНЕР/ УПРАВА КЛУБА
 
Ерне Сабо
Виша школа за образовање васпитача, Нови Сад, Србија.
indent Сажетак
На узорку од 656 дечака и 603 девојчица, узраста од 3,5 до 7 година, који су похађали предшколске установе на територији Војводине, извршена је процена постуралног статуса по методи Наполеона Воланског. Циљ истраживања био је сагледавање постуралног статуса, односно статуса појединих сегмената тела, те анализа разлике између дечака и девојчица. Подаци су обрађени према фреквенцији појављивања у одговарајућим категоријама пoстуралног статуса - посебно по половима. Значајност разлике у односу на пол утврђена је Хи-квадрат тестом. Резултати истраживања показују да постоје статистички значајне разлике између полова у држању главе, држању трбуха (боље резултате имају дечаци) и своду стопала (бољи свод имају девојчице). Нема значајнијих разлика у држању рамена и лопатица, развијености грудног коша, одступању кичменог стуба у фронталној равни и облику ногу. Квантитативни резултати упозоравају да код оба пола има одступања од нормалног статуса, која су у виду функционалног деформитета, што значи да је за њихово отклањање потребан корективни рад.
keywords ПОСТУРАЛНИ СТАТУС / ПРЕДШКОЛЦИ / ДЕЧАЦИ / ДЕВОЈЧИЦЕ / РАЗЛИКЕ
 
Александар Јанковић, Бојан Леонтијевић
Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Снимање и анализа тактичких опредељења фудбалских тренера приликом измене играча, која су као таква допринела постизању врхунског резултата у фудбалу, у функцији је препознавања најсуптилнијих тактичких замисли и законитости којима су се тренери руководили приликом измене играча на XVI, XVII и XVIII Светском првенству у фудбалу. На врхунским такмичењима све чешће се дешава да играчи који као резерве улазе у игру буду ти који одлучују не само победника, већ својим уласком уносе неопходну енергију и мењају ритам игре. Број измена играча, на једном такмичењу, као што је Светско првенство, као и време које резервни играчи проводе у игри на једној утакмици, има тенденцију раста. У овом раду приказани су подаци који говоре у прилог томе да се највећи број измена врши у петој шестини утакмице (од 60 до 75 минута). Најчешће се стручњаци опредељују за маневарске играче и нападаче, као и за улазак у игру нападача уместо маневарског или играча напада. Све ове чињенице потврђују претпоставку да су тренери својим изменама – маневрима веома често утицали на повећање ефикасности тактичког плана игре, а са тим и на постизање позитивног резултата на утакмицама.
keywords ФУДБАЛ / СВЕТСКА ПРВЕНСТВА / ТАКТИКА / ИЗМЕНА ИГРАЧА
 
Дејан Максимовић, Ирина Јухас
Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Предмет истраживања су резултати постигнути у оквиру атлетских такмичења на финалним, републичким олимпијским спортским играма основних и средњих школа у периоду 2000 - 2005. година. У раду су утврђени вредност, хомогеност и учесталост резултата, распон најбољих и просечних резултата, учешће такмичара и екипа. Добијени резултати треба да допринесу да се дође до нових сазнања о атлетским такмичењима у оквиру Олимпијских спортских игара ученика Републике Србије и на тај начин допринесе развоју школског спорта у Србији.
keywords АТЛЕТИКА / РЕЗУЛТАТИ / ШКОЛСКИ СПОРТ / СПОРТСКЕ ИГРЕ УЧЕНИКА
 
Марина Ђорђевић-Никић, Ана Ђорђевић
ФСФВ - Универзитет у Београду; Институт за неонатологију, Београд, Србија.
indent Сажетак
Данас је врло актуелан проблем све веће употребе стимулативних супстанци, посебно нутритивних суплемената, у спорту и рекреацији. У циљу утврђивања преваленце употребе различитих додатака исхрани, који се представљају као ергогени у спорту и физичком вежбању, карактеристика употребе суплемената, као и ставова о овим препаратима, анкетирано је 89 студената, завршне године студија, Факултета спорта и физичког васпитања. Истраживање је показало да је 54% испитаника некада користило суплементе, од тога 50% девојака и 58% младића у односу на укупан број. Преваленца употребе препарата била је: витамини 35%, протеини/аминокиселине 26%, креатин 24%, минерали 19%, витамин Ц 10% и глутамин 6,7%. Најчешћи мотиви за коришћење ових супстанци су побољшање опоравка, повећање мишићне масе и очување имунитета. Близу 60% студената сматра да је у спорту неопходна суплементација, док већина (65%) сматра да је то непотребно у рекреацији. Ако би били тренери адолесцената - спортиста њих 21,3% би препоручили суплементацију протеинима, а чак 65% креатином. 9% студената је некада користило супстанце које припадају допинг агенсима. Континуирана едукација о принципима правилне исхране спортиста, будућих наставника физичког васпитања и тренера је неопходна да би се развиле добре навике у исхрани и очувало здравље деце.
keywords СУПЛЕМЕНТИ / СПОРТ / ДОПИНГ / СТУДЕНТИ / ТРЕНЕРИ
 
Јарослава Радојевић, Зорица Петровић
Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Овај рад је прво саопштење из пројекта чији је циљ праћење успешности студирања студената Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду и могућности предвиђања успеха у студирању у зависности од: резултата у претходном школовању, услова у којима су похађали наставу физичког васпитања, мотивације за опредељење за Факултет, успеха на пријемном испиту и бављења спортом. Резултати истраживања у оквиру пројекта биће основа за предлог измена наставног плана у функцији повећања квалитета студија, ефикаснијег студирања и бржег оспособљавања за непосредан рад у пракси. У првом кораку пројекта, овом саопштењу, истражује се повезаност између услова за реализацију наставе физичког васпитања у претходном школовању и бављења спортом кандидата са једне стране и успешности у полагању пријемног испита за упис на Факултет са друге стране. Прикупљени су подаци за 394 кандидата који су се пријавили на пријемни испит. Извршена је и упоредна анализа резултата кандидата примљених на одсек Спорт (за овај одсек пријавило се 206, а примљено је 99 кандидата) и одсек Физичко васпитање (за овај одсек пријавило се 188, а примљено јe 108 кандидата).
keywords УСПЕХ НА ПРИЈЕМНОМ ИСПИТУ / УСПЕХ У ПРЕТХОДНОМ ШКОЛОВАЊУ / ОПРЕДЕЉЕЊЕ ЗА СТРУКУ
 
Божо Бокан
Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Београду.
indent Увод
Пред нама је дело чешког аутора, средње генерације (рођен 1964. године), Ivе Jirásekа, доцента и доктора наука Факултета телесне културе Универзитета у Оломоуцу (Чешка Република). Имао је интересантан образовни пут, од чешког језика и друштвених наука, до филозофије и политологије. Докторирао је 2000. године на тему: «Доживљај и могућност света», а услов за звање доцента испунио је хабилитационим радом «Филозофска кинантропологија» 2005. године.Ова студија је један сложен покушај да се оснује једна нова грана, филозофска кинантропологија, на основу дефиниције филозофије спорта како се она дефинише данас у англосаксонској литератури, и да се учврсти у оквиру филозофске антропологије.
 
 
Ст. М. Паунић
Службени Гласник, Београд 2006.
indent Увод
Књига има осам поглавља, - Етика спорта, Такмичење заједничка потрага за изврсношћу, Спортско понашање, Допинг и насиље, Девојчице и дечаци мушкарцици жене, Спорт на универзитету, Комерцијализација спорта и Спортске вредности данас, - од којих је свако веома разбокорено, као на пример, оно треће са чак 12. жестоких "подпоглавља" и то: Спортско понашање и правичност у потрази за победом, Интернализам екстремизам и етика спорта, Формализам, Конвенционализам, Широки интернализам: проширење формалистичког приступа, Фер-плеј у такмичарском спорту, Победа наспрам спортског понашања и фер-плеја, Да ли је стратешко фаулирање варање?, Казне као санкција и као цена, Пети напад: мрља у победи?, Да ли је икада допуштено варати?, Стварност и идеал у филозофији спорта...
 
 
Ст. М. Паунић
SH print copy, Ниш 2004.
indent Увод
Поодавно се то већ причало, како наш "дифовски" Цале, припрема нешто велико из Филозофије...Време је увелико пролазило, па се и тај глас о некаквој нишкој мистерији све више тањио и заборављао кад, одједном, као права бомба, у јавност улете, као "ЦИП - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд", права, правцата, отмено бела, са једним Сократом, апсолутно озбиљна књига, горњег наслова, са преко четири стотине густо куцаних стрнаица, и чак три кратка извода из рецензија угледних професора Универзитета у Нишу: нема се, дакле, куд него из све срца поздравити овај истински подвиг професора Александра Керковића, иначе студента прве генерације чувеног ДИФ-а и доктора наука, титуле које, додуше на корицама нема, највероватније под утицајем громаде Платона или Сократа, можда...
 
 
Ст. М. Паунић
Превод: др А. Вилхар – др Б. Павловић, Предговор: др Вељко Кораћ, Објашњења и коментари: др Бранко Павловић.
indent Увод
"Ако је тако, онда је неки бог дао људима та два умења, музику и гимнастику (подвукао С.П.), и то, чини се, бринући се не толико за њихове душе и тела, него првенствено о оној њиховој двострукој природи: виталној и филозофској. Стога се те две природе морају међусобно усклађивати сузбијањем једне и појачавањем друге, како би се постигла права мера" (Држава, п.96.),- што је опет нешто другачији, измењени текст! Клупче сумњи се и даље одмотава, па сада ево и Керковића, нашег (Филозофи о телу и духу. Ниш, 2004, п.52.), који дословно исто наводи у тој својој књизи!
 
 
Дубрaвкa Maлeтић
indent Увод
24. марта у 12 часова у Дому синдиката у Београду, уприличена је смотра плесних и балетских састава деце и младих Србије. У препуној сали места су попунили родитељи и пријатељи извођача, којих је било око 300. Они су дошли из Културних центара, Домова културе, Приватних студија, из Београда, Новог Београда, Земуна, Раковице, Голубца, Великог Градишта, Пожаревца. Приредбу је организовао приватни студио АДАЂО из Новог Београда и вредна игри предана Оливера Станојевић Митровић, кореограф. На програму је било 27 тачака. Приредба је приказала масовност у игри различитих стилова.
 
 
Научни и стручни скупови - МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА
Београд, 10-11. децембар 2007.
indent Тематска подручја:
- Рекреација, фитнес и здравље;
- Физичко васпитање у функцији здравља ученика;
- Здравље као компонента спортске форме;
- Спортска медицина и рехабилитација;
- Исхрана и суплементација у функцији здравља вежбача;
- Психологија и њен допринос здрављу вежбача;
- Физичка активност инвалида у функцији здравља;
- Педагошки, социолошки и историјски аспекти физичке активност и здравља;
- Менаџмент и маркетинг физичке активности у функцији здравља;
- Стратегија промовисања физичке активности.
   
 
Александар – Цале Керковић
Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Београду.
indent  Увод
Сети се Звонко!
Срели смо се пре 50 година на школском кошаркашком игралишту у Пироту. Одбојкашко-кошаркашки клуб "Партизан", осваја друго место у Српској лиги. У тиму, заједно с тобом, били су: Александар-Цоа Видановић, Светозар-Беци Ћирић, Драгиша-Гилац Тричковић, Светислав-Црња Ћирић, Душан-Бачић Аранђеловић, Томислав-Мајтез Николић, Светозар-Шпац Ивановић, Синиша-Баја Панић, Синиша-Кики Тасић... Говорио си о назаборавним утакмицама са: Црвеном звездом из Београда коју је водио легендарни Александар Гец са асовима Дермшаром, Андријашевићем, Калембером... са КК "Београд" у коме су играли: Кордаћ, Гордић, Лучић, Рајковић, Еркић...!