Банер
Српски
Горан Касум, Љубица Бачанац
Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Београду; Републички завод за спорт, Београд.
indent Сажетак
Од успешности извођења главне поентирајуће технике неког рвача у многоме зависи и његова укупна такмичарска успешност и ниво спортских резултата, а сваки борац користи углавном једну или две технике којима решава већину борби. Када се ово има у виду, постаје јасан значај проучавања главних поентирајућих техника, као и раног избора и опредељења за рвачку технику која ће датом рвачу највише одговарати. На избор конкретне технике, коју такмичар најчешће и најуспешније примењује, утичу различити фактори. Поред утицаја морфолошких и моторичких карактеристика, као и утицаја који на избор преферентне технике има тренер, и психолошке карактеристике такмичара утичу на избор технике. Циљ овог истраживања је да се утврди каква је повезаност између психолошких карактеристика рвача и техника које они преферирају у борби. Истраживање је спроведено на узорку од 21 репрезентативца у рвању. Критеријумске варијабле су представљале главне поентирајуће технике рвача, а предикторске варијабле чиниле су њихове следеће психолошке карактеристике: општа анксиозност, агресивност, есктраверзија, спортско самопоуздање и такмичарска анксиозност. Пошто се радило о статистички малим узорцима, за компаративну анализу употребљене су непараметријске статистичке методе, као што су Крускал – Валисов и Медијана тест. Резултати истраживања потврдили су да је избор доминантне поентирајуће технике у рвању повезан само са одређеним психолошким својствима рвача, пре свега онима која у себи сажимају и персоналне и ситуационо специфичне утицаје, као што је црта спортске такмичарске анксиозности. Утврђено је да рвачи које карактеришу виши нивои спортске такмичарске анксиозности, тј. који су склонији да такмичарске ситуације опажају као више претеће и угрожавајуће и да на њих реагују високим стањима соматске и когнитивне анксиозности, доминантно бирају и користе поентирајуће технике које у себи носе већи ризик, али истовремено доносе мању резултатску неизвесност.
Кључне речи РВАЊЕ / ГРЧКО - РИМСКИ СТИЛ / ПРЕФЕРЕНТНЕ ТЕХНИКЕ / ПСИХОЛОШКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ
 
Саша Јаковљевић, Миливоје Каралејић, Ивица Радовановић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Студија испитује релације између два начина оцењивања актуелног индивидуалног квалитета кошаркаша: оцене експерата (ЕЕ) и индекса квалитета (ИНК) који представљају критеријумске варијабле. Узорак испитаника су сачињавала 44 професионална кошаркаша (27 спољних и 17 унутрашњих) који су играли у Првој ЈУБА лиги Југославије у сезони 2001/2002. године. Оцена експерата је добијена на основу процене петорице кошаркашких експерата, чије су оцене подвргнуте провери објективности и поузданости, а индекс квалитета је добијен из званичне статистике на основу података о ситуационој ефикасности кошаркаша. Повезаност ова два начина процене квалитета кошаркаша је средња (р = .643; р = .001). Први сет предикторских варијабли чине варијабле ситуационе ефикасности кошаркаша, а други сет чине исте те варијабле прерачунате у односу на минутажу сваког играча у игри. У обради података је примењена корелациона, факторска и регресиона (метода Step Wise) анализа. У супротстављању првог сета варијабли критеријуму оцена експерата издвојиле су се варијабле: СКО – број скокова и АСИ – број асистенција, а код другог сета варијабли: АСЕФ – асистенције на минут и СКОЕФ - број скокова на минут.
Кључне речи КОШАРКА / ИНДИВИДУАЛНИ КВАЛИТЕТ / ОЦЕЊИВАЊЕ / УСПЕШНОСТ
 
Ивана Милановић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Предмет овог истраживања је програмирана настава физичког васпитања, у којој методичко-организациона форма «полигон», као средство, има примарну улогу у повећању ефикасности наставног процеса код млађег школског узраста. Узорак испитаника у овом истраживању чинили су ученици и ученице III и IV разреда две основне школе у Београду: ОШ «Милан Ђ. Милићевић» и ОШ «Краљ Петар I». Укупан узорак испитаника чинило је 538 ученика. Ученици IV разреда ОШ «Милан Ђ. Милићевић» чинили су узорак прве експерименталне групе (Е1) од 126 испитаника (52 ученице и 74 ученика). Ученици III разреда ОШ «Милан Ђ. Милићевић» чинили су узорак друге експерименталне групе (Е2) од 183 испитаника (82 ученице и 101 ученик). Прву контролну групу (К1) чинили су ученици IV разреда ОШ «Краљ Петар I» са 109 испитаника (51 ученица и 58 ученика), док су другу контролну групу (К2) чинили ученици III разреда ОШ «Краљ Петар I» са 120 испитаника (46 ученица и 74 ученика). Експерименталан фактор, који је уведен у екперименталне групе, био је програмирана настава физичког васпитања у којој је «полигони окретности», као средство, имао примарну улогу у повећању ефикасности наставног процеса. Контролне групе су имале наставу по важећем Наставном плану и програму физичког васпитања за III разред, односно ученици/це четвртог разреда за IV разред. Истраживање је спроведено школске 2004/05 године, у временском интервалу од 14 радних недеља (3 месеца). Ефекти овако програмиране наставе физичког васпитања мерени су помоћу две варијабле за процену антропометријских димензија и тринаест варијабли за процену моторичких способности. Резултати истраживања указују да је програмирана настава позитивно утицала на моторичке способности ученика/ца експерименталних група. Статистички најзначајније разлике, у односу на резултате ученика контролних група, добијене су на тестовима за процену спринтерске брзине, агилности, покретљивости и делимично код координативних способности.
Кључне речи ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ / ПРОГРАМИРАНА НАСТАВА / МОТОРИЧКЕ СПОСОБНОСТИ / МЛАЂИ ШКОЛСКИ УЗРАСТ
 
Живорад Марковић
Пољопривредно ветеринарска школа са домом ученика "Свилајнац", Свилајнац, Србија.
indent Сажетак
Циљ рада је био да се установи какви су ефекти континуираног планирања и реализације програмских садржаја наставе физичког васпитања, а какви су ефекти стандардног планирања и реализације програмских садржаја наставе физичког васпитања, који се најчешће спроводи у циклусима са одређеним бројем часова и евентуалне разлике између два модела планирања. Спроведено је истраживање лонгитудиналног карактера, односно педагошки експеримент са паралелним групама. Експерименталним третманом је обухваћено 300 испитаника подељених у четири посебна субузорка - према критеријумима пола и узраста. Варијабле које припадају комплексу предикторских варијабли покривале су пет различитих простора. У обради података добијених емпиријским истраживањем, за израчунавање значајности разлика у ефектима примене различитих програмских садржаја, примењена су: мултиваријантна анализа варијансе, Roj-ев тест, дискриминативна анализа, униваријантна анализа коваријансе и мултиваријантна анализа коваријансе. Настава физичког васпитања, са континуираним обучавањем и усавршавањем програмских садржаја, није имала статистички значајног утицаја на антропометријске карактеристике код испитаника и испитаница, значајно је позитивно утицала на побољшање резултата моторичких способности, спортско-техничког достигнућа, нивоа теоријског знања о физичком васпитању и физичком вежбању и ставова према настави физичког васпитања и вредностима физичке културе и као таква може бити поуздана основа и препорука савремене наставе физичког васпитања уз перманентну надградњу тренутних сазнања.
Кључне речи ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ / ПРОГРАМ НАСТАВЕ / ФИЗИЧКА ОБРАЗОВАНОСТ
 
Марија Мацура, Катарина Пешић, Марина Ђорђевић-Никић, Станимир Стојиљковић, Милинко Дабовић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Морфолошке карактеристике и физиолошке способности играча, чланова елитног фолклорног ансамбла, процењене су ЕУРОФИТ методом. Оба субузорка (мушкарци и жене) одликује надпросечна телесна висина. Процентни удео масне компоненте је у оба субузорка знатно већи него код спортиста, али и у односу на просечне нетрениране особе. Максимална потрошња кисеоника, као показатељ аеробног капацитета, знатно је мања него код спортиста и налази се у нивоу просечних вредности за нетрениране мушкарце и девојке исте старости. Закључено је да се физичкој припреми играча фолклорних ансамбала не посвећује довољна пажња.
Кључне речи ЕЛИТНИ ФОЛКЛОРАШИ / ПРОЦЕНАТ МАСТИ / ИНДЕКС ТЕЛЕСНЕ МАСЕ / АЕРОБНИ КАПАЦИТЕТ / ФИЗИЧКА СПРЕМНОСТ
 
Сања Мандарић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Аеробна гимнастика (спортски аеробик) је спортска дисциплина која садржи елементе плесног аеробика и спортске гимнастике. Настала је осамдесетих година прошлога века у САД и Јапану, да би данас била спортска грана која налази своје поклонике широм света. Данас постоје четири федерације (ANAC-Association of National Aerobic Championships; IAF-International Aerobics Federation; FISAF-Federation of International Sports Aerobics and Fitness; FIG-Fédération Internationale de Gymnastique) које негују такмичарски аеробик. Ова спортска грана је, од свог настанка, мењала назив од такмичарског аеробика преко спортског аеробика, до данас, од стране Међународне гимнастичке федерације прихваћеног назива аеробна гимнастика. Такмичење се одвија појединачно за мушкарце и жене, мешовите парове, тројке и групе од шест такмичара у пионирској, јуниорској и сениорској категорији. Аеробна гимнастика (спортски аеробик) је 2000. године била на програму олимпијских игара у Сиднеју као промотивни спорт.
Кључне речи АЕРОБИК / СПОРТСКИ АЕРОБИК / АЕРОБНА ГИМНАСТИКА / ОРГАНИЗАЦИЈЕ АЕРОБИКА / ПРАВИЛА ОЦЕЊИВАЊА
 
Дејан Шупут
Институт за упоредно право, Београд.
indent Сажетак
Република Србија се налази у јеку процеса реформе законодавног оквира који уређује материју спорта. Приликом припреме предлога нових прописа долази до великих концепцијских дилема које се много лакше решавају ако се претходно сагледају искуства која су на путу реформи имале државе из региона. Република Хрватска представља државу која је у блиској прошлости, тачније 2006. године, успешно и уз доста планирања и напорног рада, завршила посао израде и доношења новог Закона о спорту. Разматрање конкретних решења из тог Закона доприноси лакшем и бољем давању стручне оцене решења која је предвидео српски законодавац Предлогом закона о спорту из новембра 2007. године. Упоредноправна анализа прописа Републике Србије и Републике Хрватске има посебну важност услед чињенице да су те две државе у XX веку делиле заједничку правну традицију и праксу, поготово када је реч о законском уређивању материје спорта. Осим правног наслеђа из доба СФРЈ, те две државе имају неспорних сличности, не само услед географске блискости и заједништва говорног подручја које обухватају, већ и по некадашњем устројству спортског система и проблемима који и даље оптерећују њихове спортске системе. Услед дугогодишњег одлагања и чекања да дође на ред у законодавном поступку, од новог Закона о спорту Републике Србије очекује се много. Међутим, и када буде коначно изгласан у Народној скупштини, нови Закон о спорту неће бити чаробни штапић који решава све проблеме српског спорта. Правилна и уједначена примена новог Закона и подзаконских аката који ће га пратити биће сложен задатак, а још у фази доношења новог Закона, не треба губити из вида да је прописе лакше донети, него правилно и успешно применити.
Кључне речи СПОРТСКО ПРАВО / ЗАКОНОДАВНА РЕФОРМА / ПРАВНИ ОКВИР / РАЗВОЈ / СТРАТЕГИЈА / ЕВРОПСКА УНИЈА
 
Божо Бокан
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Увод
Пред нама је животно дело проф. др Станислава М. Паунића, дугогодишњег професора Факултета спорта и физичког васпитања из Београда, данас професора у пензији, мајстора писане и изговорене речи, заљубљеника у кошарку, одбојку, пливање, гимнастику, смучање, планинарство, речју, у физичку културу у целини.
 
 
Милош Лукиновић
indent Увод
Крајем 2007. године у издању Фудбалског савеза Београда – Комисије за фудбал у школи, штампана је мала Збирка дечијих песама и цртежа инспирисана фудбалом. Да фудбал и друге спортске игре не морају увек да буду приказ спретности, брзине, умећа баратања лоптом, физичке издржљивости у борби за престижем, поен и победу, већ да се са децом може да се ради и на други начин, доказ је и ова Збирка дечијих радова ученика четвртих разреда основних школа Београда.
 
 
МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА
Београд, 11. децембар 2008.
indent Тематска подручја:
- Методички аспекти физичког васпитања;
- Теоријско-филозофски аспекти физичког васпитања;
- Методолошки аспекти физичког васпитања;
- Педагошки аспекти физичког васпитања;
- Психолошки аспекти физичког васпитања;
- Социолошки и историјски аспекти физичког васпитања;
- Биолошко-медицински аспекти физичког васпитања;
- Правни аспекти физичког васпитања;
- Спорт (идентификација талената) и рекреација у физичком васпитању.
   
 
Јарослава Радојевић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.

indent Поштована Породицо, пријатељи Ангелине – Гице Петровић, даме и господо,
у име наставника, сарадника, ненаставних радника, студената и бивших студената Факултета спорта и физичког васпитања, опраштам се данас од дугогодишњег професора нашег Факултета и пријатеља, Ангелине – Гице Петровић.