Банер
Српски
Бранислав Јевтић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Teoриje спoртa, кao и тeoриje пojeдинaчних спoртских грaнa, сaмим тимe и спoртскoг пливaњa, су у чврстoм мeђусoбнoм oднoсу, пoвeзaнe сaзнaњимa кoja мeњajу и усмeрaвajу чoвeкa кa рaзличитим врeднoстимa спoртa. Meтoдикa трeнингa пливaчa нa вишoj нaдмoрскoj висини (изнaд 2000 м н.в.), кao прeдмeт oвoг рaдa, je примeр кaкo сe дoлaзи дo кoнзистeнтнe и, сa пoзициje тeoриje спoртa, утилитaрнe тeoриje и мeтoдикe спoртскoг трeнингa. Teoриjскoм aнaлизoм рaзличитих инфoрмaциoних извoрa сaчињeнe су гeнeрaлизaциje o трeнингу спoртистa-пливaчa нa вишoj нaдмoрскoj висини и истe су, у функциjи нoвe тeoриjскe и прaктичнe пaрaдигмe, прeдстaвљeнe вeћим брojeм кoгнитивних нивoa и тo: Нивo прoтoтeoриje, Нивo тeхнoлoгиje трeнингa, Нивo мeтoдикe и oргaнизaциje трeнaжнoг прoцeсa, Нивo мeтoдoлoгиje и Нивo трeнaжнe прaксe.
Кључне речи СПОРТСКИ ТРЕНИНГ / СПОРТСКО ПЛИВАЊЕ / ВИША НАДМОРСКА ВИСИНА / ТЕОРИЈА СПОРТА
 
Драган Перишић
Спортски центар "Осечина", Осечина, Србија.
indent Сажетак
Предмет истраживања је утицај атлетског програма модерних Олимпијских игара на развој атлетике. Он је обухватио три периода у оквиру модерних Олимпијских игара: еволуција атлетског програма у периоду од I-V, затим од VII-XI и од XIV-XXVII модерних Олимпијских игара. Циљ истраживања је био да се утврди какав је утицај имао атлетски програм на развој атлетике од настанка првих модерних Олимпијских игара, па до данашњих дана. У посматрана три периода различити фактори (новине у техници атлетских дисциплина, атлетска правила, технологија спортског тренинга, атлетски резултати, итд.) су различито утицали на проширивање атлетског програма односно на развој атлетике на модерним Олимпијским играма.
Кључне речи АТЛЕТИКА / ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ / ПРОГРАМ
 
Живорад Марковић
Пољопривредно ветеринарска школа са домом ученика "Свилајнац", Свилајнац, Србија.
indent Сажетак
Циљ истраживања је утврђивање разлика између планирања у коме је присутна континуирана реализација програмских задатака спортско-техничког образовања у односу на планирање где постоји већа или мања концентрисаност садржаја спортско-техничког образовања. Истраживање је реализовано у току једног полугодишта на узорку од 196 испитаника, узраста 16-17 година у средњој Пољопривредно-ветеринарској школи са домом ученика "Свилајнац" у Свилајнцу, у коме је као основни примењен експериментални метод, а статистички метод као помоћни. Све варијабле које су примењене у истраживању припадају комплексу предикторских варијабли и то су: варијабле из морфолошког простора, варијабле из моторичког простора и варијабле из простора ставова ученика према вредностима физичког васпитања. Експериментално планирање наставе физичког васпитања, са континуираним обучавањем и усавршавањем спортско-техничког образовања, није имало утицаја на морфолошке варијабле код испитаника. Значајно је позитивно утицало на побољшање резултата моторичких способности испитаника и ставова према вредностима физичког васпитања и физичке културе у целини и као такав може бити поуздана основа и препорука за планирање наставе физичког васпитања, уз сталну проверу и унапређење добијених сазнања и искустава, кроз будуће пројекте и истраживања.
Кључне речи УТИЦАЈ / ПЛАНИРАЊЕ / НАСТАВА / ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ
 
Зденко Косинац - Факултет природословно-математичких знаности и одгојних подручја Свеучилишта у Сплиту, Завод за кинезиологију.
indent Сажетак
Резултати соматског прегледа свеколиког узорка 180 ученика нижих разреда основних школа, 160 ученика виших разреда основних школа и 226 ученика нижих разреда средњих школа у Сплиту указују да су дисморфичне промјене прсног коша релативно ријетка појава у дјеце ове животне доби (оне не прелазе више од 20%). Класичним регресијским анализама утврђене су релације између скупова варијабли неких антропометријских и соматских показатеља и специфичних дисморфичких промјена прсног коша (избочених и љевкастих прса). Добивена је значајна повезаност између скупова анализираних варијабли (дубина прсног коша, средњи опсег прсног коша и биакромијални распон) и љевкастих прса, те значајна повезаност између скупова анализираних варијабли: тјелесна тежина, минимални опсег струка, средњи опсег прсног коша, и дубина прсног коша са избоченим прсима (pectus carinatum). С гледишта временске динамике (животне доби и разине образовања) препознатљива је једна правилност у процесу морфолошке трансформације постуре прсног коша коју треба познавати и уважавати, јер она може бити од великог дијагностичког, прогностичког и кинезитерапијског значења.
Кључне речи ДИСМОРФИЗМИ ПРСНОГ КОША (PECTUS CARINATUM I PECTUS EXCAVATUM) / РЕГРЕСИЈСКА АНАЛИЗА / ЛИЈЕЧЕЊЕ
 
Станислав М. Паунић
indent Сажетак
Анализа XXXIV Европског првенства у кошарци, одржаног у Београду, почиње најпре представљањем учесника, група, распореда утакмица, места одржавања овог великог догађаја, али и коначних резултата. Посебно је направљен осврт на фазу финала уз истовремену жестоку критику наступа репрезентације СЦГ. Што се саме кошарке тиче на овом шампионату препознате су још увек, њене д в е "струје": она НБА, односно америчка (селекција, кондиција, техника, правила и тактика) и она "класична" европска, још истих, сопствених одлика. Указано је на драстично очевидан утицај КОШАРКЕ САД на КОШАРКУ ЕВРОПЕ. Жал за непостојањем правих вредности игре коначно се сумира у предлогу да је већ време за раздвајање: на праву, ц е л о в и т у Кошарку под њеним именом и НБА Индустрију, али свакако под другим, новим именом.
Кључне речи KOШАРКА / ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО / РЕЗУЛТАТИ / АНАЛИЗА
 
Млађен Б. Галић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Ментор је вођа, саветник, саветодавац, тутор, али и старији и искуснији наставник, или научни радник, који помаже у раду, прати и (пр)оцењује завршне радове, и/или елаборате научно-истраживачких пројеката, дипломаца, специјализаната, магистраната, доктораната, научних радника у институтима и сл. Ментор се, по правилу, именује из реда искуснијих наставника, научних радника, односно најистакнутијих "практичара". Најважније компоненте менторског рада су педагошка, социјална и психолошка. Основу менторског рада "дефинишу" две димензије: програмско-садржајна и организационо-акциона димензија, а укључене су педагошко-професионална и педагошко-етичка. Менторски рад се, углавном, одвија кроз три фазе: иницијалну, фазу реализације и финалну фазу. Ментор, поред научне области у којој је најкомпетентнији, нужно је да добро познаје како општу, тако и посебне методологије истраживања у области у којој "менторише", што, најчешће, захтева посебно, додатно и континуирано - перманентно (до)образовање, односно стално методолошко стручно усавршавање.
Кључне речи МЕНТОР / ВОЂА / САВЕТНИК / САВЕТОДАВАЦ / ТУТОР / МЕНТОРСКИ РАД / ФАЗЕ МЕНТОРСКОГ РАДА / ИСХОДИ МЕНТОРСКОГ РАДА
 
Немања Пажин
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Различити писани информациони извори, данас, пружају могућност увида у сазнања из различитих области науке и струке. Од њиховог квалитета директно зависи и могућност да се читалац додатно образује и тиме усаврши постојећи ниво сазнања о одређеним појавама. Овај рад се бави анализом различитих примарних и секундарних информационих извора из области спорта са циљем откривања постојећих сазнања о плиометријском методу и његовој примени у тренингу. Анализа стручне литературе допринела је могућности препознавања основних принципа примене плиометријског метода, посебно принципа индивидуализације у тренингу. Анализа научне периодике је показала да су истраживања која су се односила на примену плиометријског метода, у последњих 5 година, бавила различитим проблемима. У овом раду она су груписана у односу на одређене тематске области које су биле предмет тих истраживања, или групе истраживања.
Кључне речи ИНФОРМАЦИОНИ ИЗВОРИ / ПЛИМЕТРИЈСКИ МЕТОД / ПРИМЕНА / ТРЕНИНГ
 
Предраг Божић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
У раду је представљен феномен замора, неизбежне и недовољно изучене појаве у тренингу. Поред најпознатијих и најчешће коришћених теорија које објашњавају овај феномен, разматрани су фактори који доводе до замора, методе и технике којима се утврђује постојање замора на разним нивоима људског функционисања. Анализом информационих извора добијен је увид о томе који је ниво постигнут у изучавању овог феномена. Већина нивоа на којима се јавља је идентификована у истраживањима. Међутим, указано је на велики број могућих фактора замора који још више компликују пројектовање једног савршеног модела, по којем би се појава замора могла тумачити. За разлику од тога, анализа је показала да је сигурније разматрање о факторима који доводе до замора. Коначно, анализа је допринела препознавању даљих праваца праћења и истраживања овог феномена.
Кључне речи ЗАМОР / НЕУРОМИШИЋНИ АСПЕКТИ / МОДЕЛИ / КЛАСИФИКАЦИЈА / НИВОИ
 
Срђан Марковић
Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања.
indent Сажетак
Рана идентификација талента један је од најважнијих концепата у савременом спорту. Основна премиса која стоји иза програма идентификација талената јесте да је развој младих спортиста најадекватнији ако спортиста тренира у спорту за који је предиспониран. Да би се такви програми развили, неопходно је упознати се са основним појмовима и етапама процеса идентификације и развоја талената, а затим открити факторе који доприносе успеху. У овом раду указано је на мулдисциплинарност процеса идентификације талената у фудбалу. У складу са претходним препознати су потенцијални предиктори талента у фудбалу у простору: физичких својстава, физиолошких својстава, специфичних вештина и психолошких својстава. Сагледавање проблематике
употпуњено је разматрањем утицаја генетике и процеса сазревања на предикторе талента.
Кључне речи ТАЛЕНАТ / ИДЕНТИФИКАЦИЈА / ФУДБАЛ / ПРЕДИКТОРИ