Банер
Српски
Марија Мацура, Борис Јерковић, Марина Ђорђевић-Никић, Ивана Милановић, Милинко Дабовић
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.
indent Сажетак
На узорку од 234 дечака седмог и осмог разреда основних школа на подручју града Сомбора, извршена је процена телесног састава, коришћењем индекса телесне композиције (body mass index) и методе по Матејки. На основу процењених вредности масне компоненте, методом по Матејки, испитаници су, према препоруци McCarthy и сарадника, сврстани у категорије у односу на узраст. На основу вредности индекса телесне композиције, такође у зависности од узраста, сврстани су у категорије према IOTF стандардима, које су утврдили Cole и сарадници. Утврђена је значајна разлика у броју испитаника сврстаних у категорију са прекомерном телесном масом и категорију гојазних у корист веће осетљивости методе по Матејки. С обзиром да се за обе категорије препоручује медицински надзор, резултати истраживања дају предност процени телесног састава методом по Матејки и поред знатно компликованије методологије.
Кључне речи ГОЈАЗНОСТ / ИНДЕКС / ИНДЕКС ТЕЛЕСНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ / МЕТОДА ПО МАТЕЈКИ / IOTF
 
Фране Ерчуљ, Митја Брачич
Универзитет у Љубљани, Факултет спорта, оделеље Кошарка; Факултет спорта, Институт спорта.
indent Сажетак
Циљ истраживања је у основи био да се одреде и анализирају морфолошке карактеристике елитних кошаркашица узраста 14 и 15 година које играју у Групама А, Б и Ц европског првенства, као и да се упореде ове групе играчица. У ту сврху коришћен је узорак од 115 кошаркашица узраста 14,64(±0,48), од којих је 35 играло у Групи А, 48 у групи Б и 32 у групи Ц европског првенства. Примењене су 23 стандардне морфолошке мере и 7 морфолошких индекса да би се дошло до морфолошког профила играча (соматотипске компоненте, проценат коштаног, масног и мишићног ткива и индекс телесне масе). Резултати указују на то да су играчице Групе А највише од све три групе играчица (п<0,05). Ово се односи на целокупан узорак испитаника и на сва три типа играча (бекови, крила и центри). Веће разлике нису идентификоване између играчица Група А, Б и Ц по питању соматотипских компоненти, изузев за мезоморфну компоненту где су играчице групе А оствариле нешто ниже вредности. Приближно једнаке вредност су такође остварене у процентима костију, мишићног и масног ткива. Резултати истраживања показују да је телесна висина фактор у подручју морфолошких димензија који најочигледније разликује играчице високог квалитета и оне нижег квалитета на све три играчке позиције.
Кључне речи КОШАРКА / АНТРОПОМЕТРИЈА / ДЕВОЈЧИЦЕ / ИГРАЧКЕ ПОЗИЦИЈЕ
 
Славко Трнинић, Миливојe Каралејић, Саша Јаковљевић, Игор Јеласка
Кинезиолошки факултет, Свеучилиште у Сплиту; Факултет спорта и физичког васпитања у Београду.
indent Сажетак
Сврха овог рада је била утврђивање структуре латентних фактора, идентификација и анализа групе послова у игри у скупу специфичних атрибута или варијабли, разврставање послова у релативно хомогене групе, те утврђивање разлика између добијених група послова. Како би се наведено могло постићи, било је потребно конструисати мерни инструмент (упитник) за регистрацију знања у кошаркашкој игри. За карактеризацију ентитета било је одабрано 16 специфичних атрибута, према којима је оцењивање обавило 10 компетентних стручњака. У простору истраживања коришћена је факторска анализа под компонентним моделом уз кориштење Гуттман-Каисеровог критеријума и ОБЛИМИН ротације. Изоловане су 3 латентне димензије у простору специфичних атрибута игре: информациона компонента, енергетска компонента (интензитет игре) и социомоторичка интеракција Поред факторске анализа кориштена је хијерархијска метода разврставања где су послови у простору специфичних атрибута игре разврстани у три хомогене групе. У простору специфичних атрибута добивене су три групе интерпретиране као А, Б и Ц.
• Група А - послови који захтијевају високу енергетску компоненту, ниску социомоторичку интеракцију и ниску информациону компоненту,
• Група Б - послови који захтијевају натпросјечну информациону компоненту, нешто нижу енергетску компоненту те испод просјечну социомоторичку интеракцију и
• Група Ц - послови који захтијевају високу разину социомоторичке интеракције, ниску енергетску компоненту те осредњу информациону компоненту. У простору специфичних атрибута добивена је кореспонденција с категоријом основа игре. Групирање ентитета указује на могућност структурирања основа игре према значајкама енергетске, информационе те социомоторичке компоненте активности. Објективно научно уређени скупови повезаних података могу непосредно утицати на израду планова и програма обуке кошаркаша, на израду нових средстава за праћење утакмица, на анализу кошаркашке игре, на вредновање учинка играча, те чине темељ за реализацију даљњих истраживања на подручју анализе екипних спортских игара.
Кључне речи КОШАРКАШКА ИГРА / ЗНАЊЕ / ПОСЛОВИ / АТРИБУТИ / ЕКСПЕРТИ / ФАКТОРСКА АНАЛИЗА / КЛАСТЕР АНАЛИЗА / ДИСКРИМИНАТИВНА АНАЛИЗА
 
Антонио Саконе
Факултет политичких наука, Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Зашто млади учествују у спорту? Каква је перцепција спорта младих спортиста и спортисткиња? Различите организације користе спорт као средство да достигну хетерогену гаму циљева: неки мисле да су такмичења веома важна, други имају у виду да је користан за здравље, неки наглашавају свеукупну вредност спорта, док друге привлачи економско тржиште. На жалост, спорт може понекад показати своју негативну страну: насиље, дискриминацију, сенку национализма. Циљ овог истраживања је да проучи перцепцију спорта међу младим спортистима у Београду. Зашто у Србији? Читава бивша Југославија је недавно била поприште међуетничких сукоба: ови сукоби су оставили дубок траг у друштву и сећањима људи. Уз то, спорт такође представља инструмент успона у друштву, начин да се избегне сиромаштво. У овом контексту спорт може да потразумева различите вредности и може да се искористи за различите политике развоја. Истраживање се заснива на квантитативним методама: форма, заснована на Ликертовој скали, састоји се од пет батерија ставки које се односе на шест концепата спорта (образовање, социјализацију, здравље, забаву, учешће и такмичење), а финални део се односи на спортске идоле. Сви одбојкаши јуниори из Београда – сезона 2008/09. – попунили су упитник: према њиховом мишљењу, образовање и социјализација су веома важни, здравље, такмичење и учешће важни, забава је релативно важна. Здрав стил живота је најважнија корист код бављења спортом. Током тренинга је веома важно побољшати вештине и комуникацију. "Играти добро за тим" је главни квалитет "шампиона" и такође најважнији аспект током игре. Важни циљеви током регуларне сезоне су они који се тичу учешћа у шампионату и постизање добре позиције у финалном поретку. Главни идоли у спорту су српске националности и мушког пола.
Кључне речи ТАКМИЧЕЊЕ / ОБРАЗОВАЊЕ / ЗАБАВА / ЗДРАВЉЕ / СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА / УЧЕСТВОВАЊЕ
 
Станимир Стојиљковић, Сања Мандарић, Катарина Тодоровић, Душан Митић
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду; Aеробик клуб "Шпанац'', Ниш.
indent Сажетак
Програм вежбања под називом "омнибус" аеробик, представља посебно дизајниран програм вежбања са циљем задовољења потреба жена за рекреативним вежбањем, као и мотива за побољшањe физичког изгледа и регулисањe телесне масе. "Омнибус" аеробик у себи садржи различите програмске садржаје чији је основни циљ, поред локалног и општег деловања на организам, учинити вежбање интересантнијим и приступачнијим вежбачима. Циљ овог истраживања је да се утврде ефекти примене специјално дизајнираног групног фитнес програма на одабране морфолошке карактеристике вежбачица. Истраживање је спроведено на узорку испитаника женског пола (n = 10), старости 33,6 ± 6 година, које су до почетка примене експерименталног програма водиле седентаран начин живота (мање од 30 минута физичке активности у току недеље). Просечна телесна висина испитаница је била 170 ± 6 цм, а просечна телесна маса на иницијалном мерењу износила је 74,2 ± 12,73 кг. Ефекти "омнибус" аеробика праћени су у простору морфолошких карактеристика и моторичких варијабли из простора силе. Након експерименталног програма који је трајао шест месеци, три пута недељно у трајању од по сат времена, дошло је до статистички значајних промена код већине испитаних варијабли. На основу резултата истраживања може се закључити да посебно дизајниран програм вежбања назван "омнибус" аеробик, доводи до позитивних промена у телесном саставу, као и одабраним моторичким варијаблама из простора силе.
Кључне речи РЕКРЕАЦИЈА / ГРУПНИ ФИТНЕС ПРОГРАМИ / "ОМНИБУС" АЕРОБИК / ТЕЛЕСНА КОМПОЗИЦИЈА / ЖЕНЕ
 
Виолета Шиљак, Ђорђе Стефановић, Елена Плакона, Горан Касум, Нађа Авдибашић - Факултет за менаџмент у спорту, Београд; ФСФВ; ЕПАС – ср.физитерапијска школа, Едеса, Грчка; Факултет за тјелесни одгој и спорт, Тузла, БиХ.
indent Сажетак
У раду се разматрао феномен Летњих параолимпијских игара са научно-теоријског и практичног аспекта. Да би се боље разумело тумачење аксиолошког аспекта Летњих параолимпијских игара, у краћем облику су приказни: осврт на настанак и развој, параолимпијски покрет у свету и код нас, таксономија такмичарских дисциплина, нека досадашња истраживања, као и критички осврт на постојећу проблематику. Овај рад има мисију да укаже на потребу укључивања младих у "вредности" параолимпијских игара, да развије радозналост код истраживача, да више укључи медије и друштво, а све то у функцији развоја параолимпијског спорта.
Кључне речи СПОРТ / ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ / АКСИОЛОШКИ АСПЕКТИ
 
Ивана Милановић, Снежана Радисављевић, Милан Пашић
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду; ОШ "Иво Андрић", Београд.
indent Сажетак
Имајући у виду значај који се придаје сагледавању оправданости и сврсисходности праћења физичког развоја и моторичких способности деце и младих у настави физичког васпитања у Европи и САД, јавља се потреба за анализом актуелног стања и односа наших наставника физичког васпитања по овом питању. Овај рад има за циљ да сагледа и анализира тренутно стање по питању праћења физичког развоја и моторичких способности ученика у нашој земљи на основу досадашњег виђења, односа и начина праћења физичког развоја и развоја моторичких способности ученика у оквиру наставе физичког васпитања од стране наставника физичког васпитања. На узорку од 189 наставника физичког васпитања, примењен је нестандардизовани упитник у циљу добијања података о актуелном стању и односу наставника према праћењу физичког развоја и моторичких способности у оквиру наставе физичког васпитања. Висок проценат наставника физичког васпитања у одређеном степену прати и тестира физички развој и моторичке способности, што указује да су наставници свесни колико је важан и значајан овај сегмент наставе физичког васпитања. Међутим, коришћење различитих батерија тестова, појединих тестова из тих батерија, као и примењивање тестова по сопственом избору наставника у праћењу физичког развоја и моторичких способности ученика у настави физичког васпитања, концептуално гледано није добро, како са аспекта сврсисходности такве врсте праћења, тако и са аспекта континуираног праћења и могућности поређења добијених резултата. Непостојање оправданог и сврсисходног концепта у праћењу физичког развоја и моторичких способности у настави физичког васпитања, као и адекватне батерије тестова примерене школским условима у којима се одвија настава физичког васпитања, указује на неопходност успостављања јединственог модела у Србији.
Кључне речи НАСТАВА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА / ФИЗИЧКИ РАЗВОЈ / МОТОРИЧКЕ СПОСОБНОСТИ / НАСТАВНИК / УЧЕНИЦИ / ТЕСТИРАЊЕ
 
Миливоје Матић
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.
indent Сажетак
У позну јесен 2010. године, на овим панонско-шумадијским просторима као да је "грануло пролеће", у пуном сјају и бехару...
Дакле, прилично прохладних дана с почетка децембра, грађанима Србије (и њиховим пријатељима!...) један (врхунски у сваком погледу!) међународни спортски догађај је баш својски "загрејао и душе и тела им"...
У Београду, од 3. до 5. децембра 2010, у финалу Девис купа, тениски репрезентативци Србије победили су изабранике Француске са 3:2...